En ny generasjons tanker om underholdning

Samfunnet er selvfølgelig i konstant utvikling og det oppstår ofte forskjellige oppfattelser blant generasjonene om hva som egentlig er underholdning. Det kan handle om generelle meninger om at ting var «bedre før» eller konflikter om hva som er sunne fritidsinteresser.

Det er mange forskjellige faktorer som spiller sammen i denne utviklingen, for eksempel handler både om tekniske forutsetninger og kulturelle strømninger. For 25 år siden var det ingen som kunne forestille seg hvilken sentral plass mobiltelefonen skulle få i dagens samfunn. Det var helt enkelt ikke mulig å se for seg en verden der alle har med seg en komplett underholdningsmaskin i lomma. I en tid før Internett hadde blitt allemannseie, var det ingen som kunne se for seg at ulike casino skulle ta plassen til støvete spillelokaler, gammeldagse spilleautomater og spillekuponger på papir.

Tekniske nyvinninger som forandrer hvordan vi benytter fritiden

Det er selvfølgelig slik at skjermer i forskjellige størrelser, og da særlig mobilen som alltid er med, påvirker utviklingen innenfor underholdningstilbudet enormt. Det kan handle både om hvordan man konsumerer underholdning og om nye underholdningstilbud:

  • Konsumpsjon av for eksempel film, video og kjendisnyheter er på ingen måte noe nytt. Det er flere generasjoner siden levende bilder dukket opp på lerret rundt om i verden og det tradisjonelle kinomarkedet klarer seg greit også i en digital verden. Forandringen med digital distribusjon og fremvisning handler om at utvalget er mye større og samtidig utvikler seg i et raskt tempo.
  • Samtidig finnes det helt nye former for underholdning, som ikke hadde vært mulig uten Internett og digitale løsninger. Alt fra det å møte mennesker fra hele verden på Internett, til å spille mobilspill eller lage eget innhold på farten, hadde ikke vært mulig uten de tekniske innovasjonene vi har fått oppleve i løpet de siste par tiårene.

I dag er det umulig å se for seg en verden uten Internett og mobiltelefoner. Selvfølgelig er det greit å følge med på for eksempel den fysiske aktiviteten til ungdommer, men det handler da om en balansert utvikling. Et viktig poeng i denne forbindelse, er at alt virkelig ikke var «bedre før». Vi lever i et mye tryggere samfunn i dag, spesielt i velstående land som Norge, og vi må huske å på alle de helsemessige fordelene som også følger med et digitalt samfunn.

Kulturelle endringer i en verden som alltid er oppkoblet

Det snakkes ofte om at vi lever i en globalisert verden og det handler da ikke bare om multinasjonale selskaper og en økonomi som henger tett sammen over hele kloden. Samtidig er det kanskje de store kulturelle bevegelsene som påvirker samfunnet, og da også fritidsaktiviteter og underholdning, i størst grad. Nordmenn er veldig glade i å reise og vi tar selvfølgelig med oss en mengde inntrykk hjem til Norge.

Det er kanskje spesielt umiddelbarheten som preger det å ha det gøy alene eller sammen med andre. Med mobiler som alltid er på nett, er det ikke bare i forbindelse med overbelastede salgskampanjer eller offentliggjøringen av skattemeldingen som det ikke er akseptabelt med ventetid. Det skal ikke mer enn noen sekunder til før vi forlater en nettside eller video, hvis den ikke laster inn med en gang.

TV, serier og filmer er andre områder der denne utålmodigheten eller umiddelbarheten har forandret alt. Det hadde selvfølgelig være mulig for strømmetjenester som HBO eller Netflix å sende populære serier på en mer lineær måte, der en ny episode lanseres en gang i uken. Likevel har de tatt sjansen på å legge ut hele sesonger av serier på samme dag, noe som igjen passer de mer rastløse og utålmodige medieforbrukerne i det moderne samfunnet.

Noen ting forandrer seg aldri – eller?

Det er mulig å få et inntrykk av at avstanden mellom forskjellige generasjoner er gigantisk, og da også når det gjelder hva som defineres som underholdning. Det er selvfølgelig tilfelle at den tidligere nevnte teknologiske utviklingen og kulturelle forandringene har vært dramatiske i nyere tid, men samtidig betyr det ikke at alt forandrer seg.

  • Uteaktiviteter, fjellturer og skigåing står fortsatt fjellstøtt som prioriterte fritidsaktiviteter også blant ungdommer. Ja, det finnes utfordringer i forhold til det samlede aktivitetsnivået, men fortsatt er det norske tur- og hyttelivet og alt som følger med det noe som virkelig er utmerkende for hva nordmenn benytter ledig tid til.
  • Tradisjonelt håndarbeid har faktisk fått et oppsving bland yngre aldersgrupper, og det er populært å både strikke, lage egne klær med gjenbruk og noen lager til og med sin egen bunad. I noe grad er dette en motreaksjon på et samfunn bygget på konsumpsjon og masseproduserte produkter av tvilsom kvalitet.

I tillegg er det viktig å se på de fellestrekk som faktisk finnes mellom «gammeldags» underholdning og mer oppdaterte aktiviteter som hovedsakelig den yngre generasjonen driver med. La oss ta e-sport som et eksempel. For noen er det vanskelig å forstå hvordan dataspill har blitt en stor publikumssport, med profesjonelle spillere, ligaer og millioner av fans, men disse aktivitetene har egentlig mye til felles med helt vanlig sport og idrett. I mindre format handler det om at vennegjengen møtes på nett og spiller, chatter og snakker med hverandre, på mange måter likt som man kanskje hadde gjort det i en mer fysisk lek som indianer og cowboyer for 50 år siden. I konkurransesammenheng er det etter hvert mange som skjønner at e-sport passer godt inn i samme definisjon som mange andre toppidretter, spesielt for eksempel motorsport og andre idretter som også tar i bruk mange tekniske hjelpemidler.

Samlet er det greit både for den yngre og eldre generasjonen å ta det helt med ro i forhold til forskjellene som selvfølgelig finnes mellom de to, også i forhold til hva som defineres som underholdning. Hva som er populært å bruke fritiden sin på vil alltid forandre seg over tid, men så lenge man er nysgjerrig på hva nye underholdningsformer egentlig handler om, gjør det bare at utvalget av underholdning blir enda større for alle. Til syvende og sist er det tross alt det som er viktigst.

Artige aktiviteter for ensomme kvelder

Noen ganger velger vi å tilbringe kveldene alene, mens andre ganger kan det nok være litt sårt. Uansett hva som er tilfellet, så er det viktig å finne på noe å gjøre. Enten en er glad for litt alenetid, eller deppa for å være uten venner rundt seg. Det er fortsatt mulig å finne på…

Morsom underholdning fra sofakroken

Det er mange av oss som ønsker god underholdning fra sofakroken etter en lang dag på jobb eller på skolebenken. Det er derfor godt å ha tilgang til en god og myk sofakrok der du kan lene deg godt tilbake. Det enkleste er å slå på Tven for å få tilgang til norsk TV-underholdning på…

Slik får du det morsomt i senga

Morsomt i senga

Stadig flere nordmenn sliter med å ha det gøy i senga. Dette er nok en stor grunn til at det finnes svært mange bonusfamilier i Norge. Så hva kan du gjøre for øke spenningen i senga? Gjør senga til et tempel En god seng er utrolig viktig som et utgangspunktet for moro i sengen. Hvis…

Gjensyn med den morsomste manageren i Premier League

José Mourinho

Mange av oss har et anspent forhold til en av de mest kontroversielle managerne i Premier League. José Mourinho som er godt kjent for sine replikker etter kamp og artige ansiktsuttrykk har nylig blitt ansatt som manager for Tottenham Hotspur. Nyhetene om hans nye rolle kom omtrent elleve måneder etter hans turbulente avskjed fra Manchester United…

Mange ganger er det bare ett definisjonsspørsmål …

Gammel mann

En misjonær dro til Setesdal for å misjonere. Han gikk fra hus til hus. I et hus han kom til møtte han en dame i døra. Han spurte: – Kan jeg komme inn å snakke litt? – Jauda. Jeg har kaffe og kake. Etter mye småjabb spurte misjonæren: – Har du hørt om Messias? –…

Oljeskift

Jentemekaniker

Når kvinner tar oljeskift: Kjører inn på den lokale bensinstasjonen når det er 5.000 km siden forrige oljeskift Ta en kopp kaffe 15 minutter senere, betal og kjør  Utgifter: kr. 300,- oljeskift kr. 20,- kaffe, kr. 320,- totalt Når menn tar oljeskift Dra til Biltema, betal 350,- for olje, oljefilter, håndrens, skiftenøkkel og kattesand for å…

The Force awakens!

Yoda

Til og med Jedi mesteren Yoda (hva het han til etternavn? Noen som veit?), trenger også fem minutter til på øyet ….

Ikke legg det her!

Ikke her!

Det er ikke alltid lett å få med seg så små skilt da, og det var jo nesten dekket av el-avfall!